Oland

Donderdag 23 juni
Barometer staat op 1024,2

Wij gaan na ons ontbijtje een rondje Hallig lopen. Het is benauwd buiten met wat spetters. We lopen eerst over de zomerdijk langs een enorme meeuwenkolonie. Je moet oppassen dat je niet wordt gepikt door sterntjes. Deze zijn het meest agressief en maken diepe duikvluchten. Deze zomerdijk is niet op deltahoogte, maar houdt bij een storm in de zomer de zee tegen.

Er zijn hier 9 warften, verspreid wonen hier 100 mensen. Het merendeel van de inwoners leeft van de toeristen. Er werken 6 mensen continu aan de dijk en er is 1 boer. De warften waar de huizen op staan, moeten bescherming geven tegen de zee die in een winterstorm wordt opgestuwd. In 2013 is er een storm geweest, die de zee tot net onder de warf bracht. Hooge kun je in een paar uur rond lopen. Het is een mooie hallig en je loopt midden in een vogelbroedgebied. De akkers waar de koeien op lopen, zijn eigenlijk kwelders met slenken. Je ziet alleen maar mooie bloemenweiden.

We besluiten vanmiddag weg te gaan naar Oland. Dit is de enige hallig met een warft waar een klein dorpje is. Er wonen hier 25 mensen en er staan 17 huizen. Het dorp heeft een kerk, café, gemeentehuis en een winkel. Er wonen 3 kinderen uit dezelfde familie, die hier ook naar school gaan. Het zijn 3 zusjes. Toen wij aankwamen en even door het dorpje liepen, zagen we inderdaad de 3 zusjes.

We hadden bijna geen wind. Voor ons een mooi moment om de windvaan uit te proberen in combinatie met de stuurautomaat. En het werkt, dit kun je alleen doen met heel rustig weer. We zitten werkeloos in de kuip. We zeilen 4 knopen met de stroom mee naar Oland. Onderweg ging de barometer af. Een alarm dat ons waarschuwt als er een enorme daling van luchtdruk in korte tijd is.

Rond 3 uur vertrokken we uit Hooge en 2 uur later waren we in Oland. In de boeken wordt deze haven beschreven als een nette haven. Mijn eerste blik was: ouwe zooi. We leggen  aan een steigertje aan, dat schots en scheef staat. We moeten aan lange lijnen liggen om te voorkomen dat we de boot ophangen met afgaand water. Hier is geen stroom, water, internet en ook geen wc. Als je moet, dan moet je het niet te lang ophouden, want je moet naar het dorp lopen.

Oland

's Avonds lopen we een rondje om en kijken we naar de zon die ondergaat. Het sectorlicht van de vuurtoren gaat aan. De vuurtoren op Oland is de enige in de hele wereld met een rieten dak. 
We moeten nog even een plas plan maken.


Unieke vuurtorenReacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical