Met de bus

Zaterdag 18 Juni
Barometer staat op 1016,5

Sylt is het grootste Duitse waddeneiland, zo’n 40 kilometer lang. Het heeft meerdere dorpen waarvan 6 grote. In de hoofdstad, Westerland, wonen 10.000 mensen. Het strand van Sylt is smal en er moet jaarlijks zand opgespoten worden. Door de hoge duinen aan de Noordzeekant, 35 meter hoog, is de smalle zuidpunt nog nooit afgebroken.

Het eiland heeft 4 verschillende havens en wij liggen in de kleinste haven in een beschutte hoek, ten zuiden van het midden van het eiland. Het is een droogvallende haven voor ondiepe boten en ze mogen ook niet te breed zijn, anders pas je niet in de box. Wij kunnen er net in.

Wij gaan vandaag met de bus over het eiland. Het waait te hard om te fietsen op onze kleine fietsjes en zo zien we gelijk een groot deel van het eiland. We stoppen waar we willen en gaan weer verder als we dat willen. Een prima idee van ons. Voor we gaan, lopen we even naar de havenmeester. Deze zit alweer gezellig met een paar man aan de pils. Hans moet er eigenlijk bij komen zitten, maar wij hebben geen zin om in de rook te zitten. Misschien vanavond om 19.00, zegt Hans. Later dacht ik daar over na, zij zitten dus vanaf 12.00 ’s middags tot 's avonds biertjes te drinken. Tegen de avond wordt het hoogwater, dan kunnen er bootjes binnen komen, is dat dan nog wel verantwoord?

Bij de havenmeester in het clubhuis

Als wij bij de bushalte staan te wachten, zien we wat er allemaal rondrijdt op het eiland. Dat zijn de auto’s uit de luxe klasse van de grote Duitse merken.

Ik heb geen foto’s gemaakt van het het eiland Sylt, dat zegt al genoeg. Je moet betalen als je het strand op wilt lopen, dat heet hier: Inseltagesgastekarte. Deze kaart kost 3,50 pp en dan mag je de hele dag over het hele eiland het strand op lopen. Maar als je een andere opgang neemt, grote kans dat je dan gratis kunt.

Alleen ons haventje is een goed bewaard geheim van het eiland. Hier geen grote huizen, patserige boten, dure auto’s en vrouwen die er tiptop uitzien. Alleen ik. Wij zijn de enige mensen hier die er tijdelijk mogen logeren en dat vinden wij geweldig. Zondag gaan we naar Fohr. Ze voorspellen maandag harde wind en dan kunnen we daar mooi blijven liggen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical