Naar Borkum

Dinsdag 7 juni
Barometer staat op 1025,0

Ik word wakker van water dat om onze boot heen stoomt. Shit, ik ben te laat, denk ik. De zandbanken zijn alweer ondergelopen. Jammer, ik had graag even om de boot heen willen lopen en het gebied, dat eindeloos groot is, in mij op willen nemen. Slaap, dat is wat ik op dit moment wel nodig heb. Het weggaan, op vakantie gaan, vergt enorm veel energie. Zijn daar geen pillen voor?

We maken een ontbijtje. Het ritme van een leven aan boord en de gewoontes die daar bij horen, komen al snel boven borrelen. We gaan heerlijk in de ochtendzon zitten en we aken een plannetje voor de dag. We willen naar Borkum en gaan met hoogwater de wantijen boven de Groningerkust over. In de verte zien we nog een zeilbootje aankomen. Het eerste half uur klooien we met wegkomen en zitten we vast op dezelfde plek als vorig jaar. Het andere zeilbootje vaart er gewoon overheen. Wij snappen er niks van, helemaal als zij vertellen dat zij 1m steken. We zeilen gelijk op. Langzaam zeilen wij bij ze vandaan en steken hele stukken af. Het is een sport om te kijken hoe ver je uit de betonning kunt varen, maar meestal doe je het voor de wind.

Als we de Eems op varen, kiezen wij ervoor om de hele Meeuwensteert (een ondiepte) af te varen. Het andere bootje gaat naar het midden van de Meeuwensteert, zij komen uiteindelijk voor ons uit. Rond 16.00 varen we de jachthaven van Borkum in. Heel herkenbaar aan zijn 2 windmolens. Wat ik ook leuk vind, is dat er een Duitse en een Nederlandse vlag wapperen aan de ingang van de haven. Het is er niet druk, of nooit druk. Wij gaan langs de lange steiger liggen. De andere mensen kiezen ervoor om in een box te liggen, maar dan dwars erin. Dit blijkt later een slecht plan te zijn

Jachthaven Borkum

Als we heerlijk in de kuip zitten met nog een lekker zonnetje komt de mevrouw van het bootje naar ons toe om een praatje te houden. Zij gaan ook naar de Noord-Friese Eilanden. Het zijn oudere mensen die varen op een Westerly. Wij komen elkaar vast nog wel tegen.

Rond 19.00 gaan we kleine scholle eten. Dit zijn de lekkerste gebakken scholletjes van de Duitse waddeneilanden. Tijdens het eten kregen we een belletje met de vraag wanneer het scheepsjournaal weer begint. Die begint nu hier bij Borkum, hier hebben wij internet en ik moest ook weer even op gang komen. 

Als we teruglopen naar de boot en het water gezakt is, zien we een heleboel slik boven het water uitsteken. De boot van de andere mensen ligt daardoor scheef. Zij gaan later op de avond waarschijnlijk de boot weer verleggen. Het plan voor morgen is om naar Norderney te gaan. Van daar uit gaan we de volgende dag naar Helgoland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical