Herkansing

Vrijdag 10 juni
Barometer staat op 1015,4

Herkansing, we gaan vandaag naar Helgoland. De wekker wekt ons om 6.30. We nemen een ontbijtje en ik maak een thermoskan thee en smeer wat crackers voor onderweg. Er gaat nog een bootje weg. Zij varen net even wat eerder de haven uit en gaan ook dezelfde kant op met de ebstroom mee naar buiten. Er is een waarschuwing voor NW 6.


De geul uit bij Spiekeroog


Op de motor en per ongeluk, maar achteraf gelukkig, met een dubbel rif in het zeil varen we het zeegat uit. De motor moest erbij omdat we het eerste stuk tegen de wind in moesten boksen.Op een gegeven moment zien we het bootje wat voor ons uit ging omdraaien. We dachten eerst nog dat zij pech hadden, maar al snel zagen we de reden voor onze eigen ogen. We varen recht op een muur van branding af. De dieptemeter gaf nog maar 2 meter aan. Dit deed ons ook besluiten om niet door te gaan. Het is bijna onbegrijpelijk dat je op 4 kilometer afstand op open zee nog zulke ondieptes hebt.

We gaan ons plannetje weer bijstellen. We draaien voor de branding om en gaan tegen de ebstroom in weer terug de Otzumer Balje op. We hijsen de fok erbij en maken gebruik van de krachtiger NW wind die ons tegen de stroom in onder Spiekeroog brengt waar we voor anker gaan. Wij wachten hier op hoogwater, eind van de middag, en varen dan door naar Wangeroog. De zon komt er af en toe bij en wij liggen op een prima plekje bij een splitsing in 2 geprikte geulen.

Tegen half 3 worden we door verschillende boten gepasseerd. Automatisch maakt je dat onrustig en wij maken ons klaar om door te gaan naar Wangeoog. Op de Genua gaan we door het Harlesieler Wattfahrwasser en het laatste stuk moeten we met de motor.

Het is druk in de haven, dat komt natuurlijk omdat het weekend is. We worden met een handdruk begroet door de havenmeester. Een aardige man met een sigaar in zijn linkerhand. Hij groet elke boot die binnenkomt. Wij moeten de boot nog iets opschikken, want het wordt druk.

Ook nu weer is het borreltijd en we zitten heerlijk uit de wind in de kuip naar binnen komende boten te kijken. Altijd leuk! De haven van Wangeroog is altijd te bereiken en ze komen van alle kanten binnen. Het verval is hier groot, meer dan 3 meter. Bij hoogwater kijk je mooi over de dam uit en bij laagwater is je uitzicht helemaal weg.

We willen proberen om morgenmiddag vlak voor hoogwater uit te varen, jawel naar Helgoland!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical