Oostende

Zondag 25 juni
Ramsgate / Oostende
63 mijl

Precies om 8.00 verlaten wij de haven van Ramsgate. De zon schijnt en er staat een mooi windje, zoals voorspeld. Volle Maan gaat er gelijk als een speer van door. Wij lopen een beetje te hannesen met het grootzeil. De 2de rif moet eruit en ik doe iets niet goed. Daardoor drijven wij een beetje weg door de stroom. Het kost ons veel moeite om weer op koers te komen.

We verlaten Ramsgate

Geleidelijk aan gaat het steeds harder waaien. Zo hard zelfs dat de 2de rif er weer in moet. De golven worden steeds woester en komen van achteren. De wind komt uit het Z/W. Geen 1 zeiltje te zien op het water. De meeste boten zijn blijven liggen in Ramsgate. Hebben zij misschien een ander weerbericht gelezen?

Het begint nu toch echt heel serieus te waaien en we krijgen een paar golven de kuip in. We kruipen na het oversteken van de snelweg op zee steeds dichter naar de kust waar ondieptes zijn, zandbanken. De vraag is een beetje hoe de golven hierop gaan reageren. Het ondiepste wat we hebben gemeten, is 8 meter. De golven op de banken zijn kleiner dan de golven in de dieper water. Het waait nu 25 knopen en later zelfs 30 knopen. Dit staat gelijk aan windkracht 7. Als we dit van te voren hadden geweten, dan lagen we waarschijnlijk nog in Ramsgate.

We hebben een paar monstergolven gehad. Een monstergolf zie je aankomen; hij wordt steeds groter en groter. Even denk je of gil je, moet je die zien. De golf neemt je mee omhoog en dan zie je een enorme diepte waarin je weer verdwijnt. Zo hebben we er een paar gehad.

Oostende, lagerwal

De haven van Oostende is lagerwal. Je ziet de golven breken tegen de pier aan. Wij laten de zeilen zakken in de beschutting van de havenkom. En varen dan een stukje door naar de stadshaven. Eerst moet we nog door een sluis. Volle Maan zit er net voor ons in. Wij moeten even wachten. Na een zeiltocht als deze is het altijd fijn als er mensen zijn die je helpen bij het aanleggen. Ook omdat het nog steeds hard waait. Tanja en Sjack staan al klaar en het gesprek ging gelijk over onze stoere tocht van vandaag. We zagen eruit als 2 zoute haringen. Onze zeilpakken waren helemaal wit uitgeslagen van het zout. Mijn coupe is nu windhoos.

Voor een biertje in de kuip of een warme douche is geen tijd. Het is al 20.00. We kleden ons snel om en gaan ergens een hapje eten. Daarna nog een kroegje gevonden met superlekker bier, eigen brouwsel. Morgen gaan we samen weer verder naar Vlissingen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical