Ramsgate

Vrijdag 23 juni
Eastbourne - Ramsgate, 63 mijl

We gingen eigenlijk te laat naar bed. Na zo’n lange tocht en de volgende alweer in zicht is het verstandig om goed uit te rusten. De wekker gaat vroeg en we zijn binnen een half uur door de sluis naar buiten.

De windvoorspelling voor vandaag is 20 knopen. Het rif laten we erin zitten. De Volle maan zien we op enig afstand volgen, maar wel verder de zee op. Wij waren blijkbaar nog niet helemaal wakker en zeilden naar de verkeerde kaap toe. Het kostte ons enige tijd om weer op koers te komen en VM ging weer voor ons zeilen. Vandaag hebben we minder last van de golven, omdat we eerst de vloedstroom mee hebben naar Dover en daarna de ebstroom naar Ramsgate.


Langs de Engelse Zuidkust


De wind trekt wel aan en we moeten een 2de rif zetten. De boot gaat te snel en zeilt dan niet prettig. Met een tweede rif erin gaan we nog gemiddeld 7 knopen. Onze topsnelheid, met golf, 13 knopen. In nog geen tien uur tijd komen we aan in Ramsgate. Dit is een prestatie op zich. Wij hadden verwacht dat we pas laat in de avond zouden aankomen. Nu is dat eind van de middag geworden. Het was minder zwaar dan gisteren. We hadden de hele route stroom en wind mee. Dat is goed voor de snelheid. Ook is het prettig om geen wind tegen stroom te hebben. Er hier liggen veel Nederlanders. Volle Maan vangt ons op en natuurlijk wordt er na afloop een biertje bij ons in de kuip gedronken. We zijn trots op onze zeilprestaties. Selsey Bill, Beachy Head, Dungeness en de white cliffs of Dover: alle kapen gepasseerd.

Wij strekken onze benen even en lopen een rondje. Ramsgate is een oud karakteristiek havenstadje gebouwd op de krijtrotsen. Het heeft een rauwe sfeer. Veel verschillende type mensen kom je tegen. Overal barretjes en eettentjes. Stoere jochies die van de 15 meter hoge pier afspringen, terwijl er grote borden staan met verboden te zwemmen en te duiken. Een man met een gitaar, die iedereen achterna loopt met wat gepingel. Mannen en vrouwen met enorme tatoeages. Op vrijdag en zaterdag live muziek, lezen wij. De geur van het eten trekt ons een eettentje binnen. En voor we het weten,  zitten wij weer heerlijk te smikkelen. Dit hebben we verdiend.


De boot Volle Maan


Zaterdag wordt een dag van rust. Het gaat namelijk harder waaien dan vandaag. Onze volgende stop wordt waarschijnlijk Oostende.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical