St. Valery-en-Caux

Woensdag 31 mei

We krijgen een Frans ontbijtje op de boot. Harm en Agnes schuiven ook aan. Een Frans ontbijtje betekent voor ons stokbrood en croissants. Hans hoefde alleen de tegemoet komende mensen met een stokbrood onder de arm te volgen om zo een bakkerijtje te vinden. En als je goed oplet, wordt hier alles gedaan met stokbrood. 
Je komt hardlopers tegen met een stokbrood in de hand, bouwvakkers lunchen met stokbrood, zakenmensen met een aktetas lopen met een stokbrood, echt iedereen! Terwijl stokbrood niet eens een Frans product is. Het komt uit Oostenrijk en is gedateerd uit de 19e eeuw. De Fransen gebruiken stokbrood om mee te deppen in saus of om de smaak te neutraliseren. Oke, tot zover het verhaal over het stokbrood.

Frans ontbijtje

Het is vanmorgen een beetje bewolkt, maar zeker niet heel koud. Harm en Agnes vertrekken na het ontbijt en ik ga mijzelf installeren op de boot. Ik zeg altijd dat ik een nestje moet bouwen. Even mijn eigen hand er doorheen. Later die ochtend gaan we een stukje wandelen en boodschappen doen. Aan het einde van de dag willen we naar St.Valery-en-caux.

Dieppe is een gezellig leuk stadje. Met een grote haven. Er zijn veel winkeltjes en gezellige restaurantjes. Je ziet mooi oude huizen in verschillende stijlen.


Dieppe Haven

We moeten eerst de boot vol tanken (water en diesel) en vertrekken rond 14.45 uit de haven van Dieppe. Er staat haast geen wind en we hebben stroom tegen. We moeten helaas moteren, gelukkig is het een klein stukje. Op zee zien we diverse zeilboten, zoveel heeft Hans er bij elkaar niet eens gezien. De voorhaven van St Valery-en-caux valt droog en daarom is het van belang dat je een goede timing hebt. De sluis van de haven gaat 2,5 uur voor en na hoogwater open. Hierdoor blijft er altijd water in de haven staan. Wij moeten 15 min wachten en kunnen dan door de brug. Later als het water weer weg loopt gaat de sluis dicht tot de volgende tij.


Je kunt hier aan de kust goed zien wat de Tweede Wereldoorlog heeft aangericht. Hele delen van sommige stadjes zijn in de oorlog vernietigd. Daar staat nu nieuwbouw. Lelijke gebouwen zonder karakter. Terwijl andere delen juist ontzettend mooi zijn. 

Het is rustig in de haven en wij krijgen een mooi plekje aan de westkade. De afgelegde afstand is 16 zeemijl. Je merkt gelijk dat het hier rustiger is dan in Dieppe en misschien ook wel gemoedelijker. Er liggen hier meer boten in de haven dan dat er huizen staan. Morgen gaan we wandelen langs de rand van de Falaise naar Veules-les-Roses.


De voorhaven van Valery


De brug gaat open

Reacties

  1. Een onverwacht leuk plekje met een grote haven. Veel local visbootjes. De aanloopgeul lag 's morgens helemaal droog en de ingang van de haven was smal.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical