Port-En-Bessin

Zaterdag 3 juni

Het vroege opstaan is in ieder geval gelukt, om 5.45 ging de wekker. En er zijn meer boten die vroeg vertrekken. We varen om 6.30 de haven uit en hijsen de zeilen. Het is spannend waar we uitkomen vandaag, de wind bepaalt. We willen eigenlijk zover mogelijk de Senne baai in zeilen met Westen wind.

Dit wordt mijn eerste serieuze zeiltocht van dit jaar. En dat kan ik merken. Al snel krijg ik symptomen van zeeziekte. Moe en geeuwerig en de geur van zonnebrand, wat ik normaal lekker vind ruiken, is heftiger dan anders. Gelukkig kunnen we grote stukken zeilen met de windvaan. Hierdoor hoeven we niet zelf aan het roer te staan.

Port-En-Bessin

Na 11 uur zeilen en 51 mijl te hebben afgelegd, komen we aan in het vissersplaatsje Port-En-Bessin. Het heeft een voorhaven die droogvalt. De sluisdeuren gaan 2 uur voor en 2 uur na hoogwater open. Er zijn maar weinig ligplaatsen voor zeilboten. Deze worden hier een beetje gedoogd. Er is 1 aanlegsteiger gelijk aan stuurboordkant bij binnenkomst.

Ligplaats bij de sluis

Het is weekend en er staan tientallen mensen te kijken naar ons als we door de sluis gaan. We liggen uiteindelijk met vier boten aan de enige gastenaanlegsteiger. Tegen ons aan ligt een Franse boot met een paar jonge mensen erop. Niet ouder dan 25 jaar. Ze roken de ene sigaret na de ander. De kapitein, ook een jong ventje, vertelde dat hij zijn boot ging verkopen en ze waren onderweg naar Cherbourg, maar de meiden werden zeeziek. Die stapten de volgende dag van boord. Gelukkig hebben we geen last gehad van de jongelui.


D-Day

Toen we in de kuip een biertje zaten te drinken hoorden we muziek uit de jaren '40 en zagen we oude motoren langsrijden met verklede militairen erop. Later reden er een aantal legerjeeps voorbij en toen begrepen we pas dat het D-Day weekend was, een bevrijdingsfeest. Dit is een leuk vissersdorpje, helaas gaan we morgen weer verder. Er komt harde wind aan en dan willen we zeker in Cherbourg liggen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical