Juist

Dinsdag 25 september

Vanmorgen vertrokken met als eindbestemming Borkum. De zon schijnt heerlijk. Jammer dat we geen tijd hadden voor een kopje koffie in de kuip. We moeten eerst door het Boze Tief, dat erg wild is door de wind van de laatste dagen. De golven rollen zo het zeegat in de ondiepte over en breken dan. We hebben het nu een paar keer gedaan, dus we weten wat we kunnen verwachten. We blijven zolang mogelijk de punt van de boot in de golven sturen. Dat is het beste. Sommige golven zijn zeker 2 meter hoog. Als we bij de scheidingston zijn lijkt het ergste achter de rug en pakken we de geul onder Juist op.

Boze Tief is wild

Het wad onder Juist is relatief diep. Dat komt omdat het dicht bij een rivierarm ligt, de Eems. Je kunt dus wel wat afsnijden. Daarom konden we mooi op de genua zeilen. Iets uit de geul, net genoeg om wind te vangen. Ineens ontstond het idee om niet naar Borkum te gaan, maar naar Juist. We zouden dan nog een hele middag van het mooie weer kunnen genieten en we waren er nog niet geweest deze vakantie. Het is een mooi klein eiland en het dorp ligt vlak achter de haven. Handig voor als het morgen weer hard gaat waaien. Het is een paardeneiland. Alles wordt hier nog door paarden gedaan. Je kunt het je bijna niet voorstellen. We gaan voor Juist en als we aankomen, is ook hier de haven bijna leeg. We leggen aan met de neus in de wind Z/W. Deze haven is straks met laagwater helemaal droog. Je ziet dan enorme sporen van boten in het slib.


Alles wordt hier vervoerd met paard en wagen

Rond 13.00 uur zijn we klaar om te gaan wandelen. Er komt net een veerboot aan. We gaan er even voor zitten. De boot meert af met een sfeervol muziekje. Als de laadkleppen open gaan, mogen de mensen er vanaf. Het is een drukte van heb ik jou daar. Iedereen zeult met zijn koffers of pakt een wagentje voor zijn koffers en loopt zo het dorp in. Andere mensen pakken paard en wagen. Het loopt kriskras door elkaar. Een geweldig gezicht. Het geeft toch een aparte sfeer aan dit eiland. De paarden worden hier nog echt gebruikt als vervoermiddel. Bouwmaterialen worden op grote, lange aanhangers gelegd en door de paarden naar de plek van bestemming gebracht. Je kunt het je bijna niet voortellen. En dan denk ik vanuit mijn eigen eiland.Na dit leuke tafereel lopen wij oostwaarts. We willen naar het uiterste puntje van het eiland lopen. Het is een behoorlijk eind, maar zeker de moeite waard. Heen via de wadkant en terug helemaal over het strand met een klein windje tegen. 6 uur later komen we terug op de boot, wel met lunch. Tot onze grote verbazing liggen we met 3 Nederlandse boten gebroederlijk naast elkaar. Allemaal bezig aan de terugreis. Allemaal gelegen in Lauwersoog. Grappig toch. Morgen blijven we dus nog op Juist. Daarna zegt het verhaal nog niet.


LOGBLOG

Norderney-Juist
Vertrek 9.30
1037 HP
Aankomst 11.45
Trip 1.54
8,4 M4,4 gem 1038,4 HP

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical