Texel

9 september

Heel vroeg is het als de wekker gaat: 5.15. Buiten is het donker, maar wel helder. Je kunt veel sterren zien. Ik kruip met mijn pyjama aan in mijn zeilpak. We moeten heel voorzichtig de landvasten los maken, zodat onze buren niet wakker worden.

Als we weer buiten op zee zijn, zie je rode en groene lichten knipperen van de boeien. Vissersboten zijn al druk bezig met visvangen. Heel langzaam zie je het licht worden, maar het is wel koud. Dit zet ons wel even aan het denken voor de overtocht. Misschien nog maar een paar lagen meer aantrekken. Rond 7.00 komt de zon op en wordt het gelijk al iets warmer. Het eerste stuk doen we op de motor, omdat we stroom tegen hebben en er haast geen wind is.Na Kornwerderzand gaan we toch proberen te zeilen. De wind, die er bijna niet is, komt van achteren uit het oosten. We gaan daarom de Genua uitbomen, dit hebben we nog niet eerder gedaan. Maar het werkt fantastisch. Het grootzeil staat over bakboord en de genua over stuurboord. Nu kunnen we toch met heel weinig wind van achteren vaart maken.

Het laatste stuk proberen we ook de windvaan uit. De windvaan hangt achter op de boot en ziet er stoer en indrukwekkend uit. In gebruik vind ik het er zeer primitief uitzien. Het zit met touwtjes en knoopjes aan elkaar. Hans is er helemaal weg van, alleen al omdat het zo eenvoudig is, wat ik dus primitief vind. Het werkt en dat is wel fijn. De windvaan zorgt dat de boot op koers blijft. Straks als we grote lange stukken moeten doen, komt dit heel goed van pas.

We hebben deze dag mooi gezeild en komen om 11.45 aan in Texel. De haven is vrijwel leeg, maar dat duurt niet lang. Langzaam komen er steeds meer boten binnen en wordt het ineens druk. De zon schijnt heerlijk en we gaan allebei even lekker slapen. Als we wakker worden, moeten er nog een paar dingen gedaan worden voor morgen. Onder andere douchen en boodschappen doen.

Het weer nodigt uit om op een terras te gaan zitten en een heerlijk Texels biertje te drinken. We zitten aan de haven en zien sliptongetjes op de kaart staan, laten we die dan maar nemen.

Terug op de boot gaat Hans way points zetten voor morgen. We zetten de wekker op 7.30 en willen rond 9 uur vertrekken. De weersvoorspelling ziet er goed uit met 15 knopen wind uit het oosten. We hopen er vrijdagochtend rond 8.00 uur te zijn, local time. Dat is 1 uur vroeger. Ik hoop dat we kunnen slapen en uitgerust aan onze tocht kunnen beginnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical