Zierikzee

Donderdag 16 september

We gaan vandaag naar Colijnsplaat. Nu zal je denken dat dit een zandplaat is, maar dit is een haventje vlak bij de Zeelandbrug. Over afstanden hebben we het maar niet meer, want dat stelt voor onze begrippen niks meer voor. En dat is dus zo leuk aan Zeeland. Je hebt open water, maar toch omdijkt en de haventjes liggen voor het grijpen.

Er staat een lekker windje van 8-10 knopen en een zonnetje. We kruisen voltuig over de Oosterschelde. We hebben de fok laten zakken op het voordek, zodat we kunnen kruisen met genua en grootzeil. Het zeilt zo goed en lekker, dat we besluiten om door te zeilen naar Zierikzee. Dit ligt recht tegenover Colijnsplaat. We zeilen vlak langs de Zeelandbrug die maar 2x per dag wordt bediend. Ze zijn bezig met werkzaamheden. Wel jammer, want dit belemmert wel je vrijheid.

Langs de Zeelandbrug op weg naar Zierikzee

Zierikzee is te bereiken via een havenkanaal. Je kunt helemaal doorvaren naar de stadshaven of gelijk aan het begin liggen. Hier heb je uitzicht over het kanaal en kun je mooi alle boten binnen en naar buiten zien varen. Wij besluiten om lekker aan het kanaal te gaan liggen, vooral voor de wind. Het is hier minder warm dan in de binnenstad.

We mogen aan een kopse steiger liggen, wat we eigenlijk het graagst doen. De verenigingshaven ligt langs een dijk die zich uitstrekt naar de stad. Vanaf de boot ziet het er al heel pittoresk uit. Allemaal pakhuisgeveltjes, met daarvoor bootjes, de stadshaven.

Ons (mijn) nieuwsgierigheid houdt mij niet lang op een boot als we aankomen. Wil graag zo snel mogelijk weten hoe het stadje eruit ziet en wat voor een sfeer er hangt en een beetje de winkels. Zierikzee voelt gelijk vertrouwd. Dat komt door de gastvrijheid van de mensen en de sfeer van de stad. Mooie oude panden, met grachtjes, ophaalbruggetjes en geen overvloed aan winkels. Ik zou hier best wel kunnen wonen, dacht ik bij mijzelf.

Wij nemen een biertje in de Gekroonde Suikerbiet aan het water. Deze heeft ontzettend veel verschillende soorten biertjes, ook Zeeuwse en die nemen we dan ook. Als ik aan de havenmeester vraag hoe het is om hier te wonen, bevestigt hij ons gevoel. Het is hier nog een beetje dorps, zei hij. Als je fiets wordt gestolen, vind je deze de volgende dag weer en als je tegen een boom aan piest, dan zegt niemand daar iets over. Echt jammer, dat we de volgende dag weer verder moeten/willen. Maar we willen toch graag meer zien van Zeeland.

De haven van Zierikzee

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical