IJsselmeer

Maandag 26 september

We hoeven niet naar het tij te kijken hoe laat we weg moeten want daar hebben we op het IJsselmeer geen last van. Van Amsterdam naar Enkhuizen is toch wel weer 6 uur varen op de motor, want er staat geen wind, dus we vertrekken rond 10.00. De haven waar wij hebben gelegen (Marina Amsterdam) ligt mooi centraal, maar de stank van de omliggende fabrieken is vreselijk. En het vrachtverkeer komt vlak langs met een noodgang, dus heel rustig lig je er ook niet. Het restaurant Loetje is wel aan te raden. Heel gezellig, bomvol, maar met een superuitzicht. 

Het waterverkeer rond Amsterdam is een redelijk gekrioel van allerlei boten. De pont die steeds heen en weer vaart, zeilbootjes, groot vrachtverkeer, motorboten. En dat doet maar, zou je in Rotterdam niet moeten doen, krijg je een grote bek. Hier gaat alles vrij gemoedelijk. Dat merk je ook als we in de sluis liggen. Door de microfoon meldt de sluiswachter dat als we de deuren er niet uitvaren de zeilbootjes door mogen varen naar de brug. Dan zouden wij nog op tijd kunnen zijn.

Grijze dag op het IJsselmeer

Als we door de brug gaan, komen we op het Markermeer. Het is een ontzettende saaie grijze dag. Er is geen kleur te bekennen; het lijkt net een zwart-witfilm. Sommige boten proberen toch nog te zeilen, maar er is geen zuchtje wind.

Enkhuizen is een leuk gezellig stadje met meerdere havens. Wij gaan in de binnenhaven liggen. Het is er niet druk, er liggen wel heel veel charterschepen. Morgen gaan we naar Harlingen. Er komt weer wind aan, gelukkig. Dus we zouden moeten kunnen zeilen.

Enkhuizen

Het is dinsdag 27 september. Na een bakje koffie in het stadje vertrekken wij om 11.00 naar Harlingen. Er staat inderdaad wind uit het zuiden. We moeten het IJsselmeer oversteken naar Kornwerderzand, dat in het Noorden ligt. Daar gaan we door de sluis het wad op naar Harlingen.

We bomen de Genua uit en kunnen zo met de wind van achter goed zeilen. Wij zijn de enige met deze koers. Het grappige is dat als je met de wind mee zeilt de wind lekker warm aanvoelt en je gewoon in je korte broek kunt zeilen. Ga je de andere kant op, tegen de wind in, zie je mensen dik aangekleed zelfs met mutsen op. Wij gaan heerlijk met de golven mee terwijl andere door de golven heen moeten boksen.


Zeilen op het IJsselmeer

Als we door de sluis op het wad zijn, gaan wij alleen op de fok naar Harlingen. Het waait 20 knopen en we gaan 7 knopen hard. Dit is superrelaxt zeilen, wind en stroom mee, beter kan niet!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical