Texel

Zaterdag 10 september

We blijven vandaag nog in Cocksdorp haven. Wij vinden dit een superplekje. Het is er zo lekker rustig. Een heel verschil met de andere kant van de dijk. Daar is de hectiek van het dagelijks leven. Een voelbaar verschil. 

De haven bij Cocksdorp

Zondag 11 september

Vandaag willen we proberen om de haven uit te komen. Er is een verlaging in het tij en Hans is nogal huiverig of we hier wel wegkomen. Peter, onze buurman, denkt dat het net lukt. We vertrekken om 14.00 uur dat is 1 uur voor hoogwater.

Het is raar om weg te gaan. Misschien wel omdat we hier 3 dagen heerlijk gelegen hebben en we een leuke band met de buren hebben gekregen. Ook met Piet, die elke dag, soms 2 keer per dag langskwam om een babbeltje of om een sterk verhaal te vertellen. Piet is een echt dorpsfiguur die elk dorp heeft.

We stoppen ons havengeld in een brievenbus, eigen bijdrage, en gooien de trossen los. Even hadden we moeite om weg te komen, omdat we op een heuveltje lagen. We woelen de havenkom lekker om en uit eindelijk kunnen we draaien. De prikken die we eerst moeilijk vonden om te begrijpen, gaan nu goed.

Het is een heerlijke dag met hoge temperaturen. De wind is jammer genoeg weg en we moeten op de motor naar Oude Schild. Ons werd geadviseerd om buitenom te varen en niet langs de kust van Texel. Deze geul is ondiep geworden en er is ook een verlaging. We komen om 18.00 uur aan in OS. Het is er niet druk. Wij gaan na meer dan een week niet douchen, gelijk douchen. Toch wel lekker fris.

Afscheid van de buren en van Piet

Maandag 12 september

We blijven nog een dagje op Texel. Tja, de wind bepaalt hoe we onze vakantie vieren. Morgen willen we dan eindelijk verder en gaan dan naar IJmuiden. De wind komt dan uit het O-Z/O met 10 knopen. Met afgaand water willen we door het Schulpengat de Noordzee op. Het is een tocht van ongeveer 37 mijl.

Vandaag gaan we een culinaire fietstocht maken. Het is warm en er staat haast geen wind. Door te fietsen voel je toch een lekker briesje. We gaan langs de dijk naar het dorpje Den Hoorn. Een superleuk dorpje met een gezellig tentje dat Inn de Knip heet. Iedereen zit buiten, maar wij gaan lekker binnen zitten. En nemen hier een culinaire lunch. We vervolgen onze fietstocht door bos en duin naar een strandtent die paal 12 heet met uitzicht op de Noordzee. We kunnen nog net een plaatsje vinden in de schaduw, maar doordat er geen wind is, is het best warm en net te doen. Hier nemen we een culinaire borrelhap.

Er komt een groepje grijze duiven naast ons zitten. Ze zitten een beetje te mopperen dat er geen schaduw is. 1 man heeft zijn petje (kaal) en zonnebril vergeten. Eerst geef ik hem mijn zonnebrandcrème. Later heb ik een hoedje van papier gemaakt. Deze werd hartelijk ontvangen en we kregen een gratis drankje van hun. Tip, maak eens een hoedje van papier voor iemand!

Als we het bijna niet meer volhouden van de warmte, gaan we op de fiets verder naar Den Burg. Hier willen we een culinair hoofdgerecht eten en dat is een Texels lamsstoof geworden.Ons nagerecht nemen we in Oude Schild (haven), een TX 19. Tonnetje rond komen we aan op de boot. Wat een superdag. Het lijkt wel hoogzomer. Morgenvroeg gaat om 5.00 uur de wekker en gaan we met schemer de haven uit. We gaan naar IJmuiden, voor ons een nieuwe haven. Hans heeft zich goed ingelezen, de aanloop van de haven, de tonnen en het tij.

Als IJmuiden lukt, is onze volgende stop Scheveningen of Stellendam. Maar zover is het nog niet. Eerst maar eens de haven van Texel uit!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical