Veere

Zaterdag 17 september

We wilden eerste naar Goes gaan. Het zou namelijk zondag gaan regenen en dan lig je gezellig in het centrum. Maar de weersvoorspelling is net zo wisselvallig als de wind en als we het moeten geloven, wordt het toch mooi weer. Wel iets koeler, maar dat vinden we niet eens heel erg, 20 graden is ook goed.


Onderweg naar de Zandkreeksluis

Onze nieuwe bestemming wordt het Veerse meer met als haven Veere, midden in de binnenstad. Als dat lukt. Want er zijn maar weinig ligplaatsen beschikbaar. Ook is het erg nauw en is de keerruimte zeer beperkt. Veere ligt in de N/O hoek van Walcheren. Het Veerse Meer baant zich een weg tussen Zuid- en Noord-Beverland.

Zodra we door de Zandkreeksluis kwamen, leek het net of we op de Friese meren aan het varen waren. Dit meer wordt omsloten door polders en er zijn verschillende groene eilandjes waar je kunt afmeren aan een steigertje. Wij komen in een landelijke competitie sloeproeien. We zeilen er midden doorheen. Ze komen uit heel Nederland te zien aan de vlag. De wind is een beetje gaan liggen en de roeiers gaan sneller dan wij. De een na de ander komt ons voorbij varen. De stuurmannen/vrouwen hebben allemaal hun eigen schreeuwmethode om de roeiers goed aan de gang te houden.

Vanaf de sluis is het 9 mijl naar Veere. De zon komt erbij en het wordt warm. We zeilen heerlijk tussen de eilandjes door. We zien veel open zeilbootjes varen, Friesland! Als je uiteindelijk door de hoofdgeul vaart zie je Veere liggen, herkenbaar aan de 2 kerktorens.

Op het Veerse Meer

We moeten door een smalle vestingwal om in de binnenhaven te komen. Er is gelukkig een plekje aan de kade vrij. Wij passen er net tussen en de havenmeester komt ons helpen. Er lopen nog steeds veel dagjesmensen over de kade en ineens realiseer ik mij dat we een attractie zijn geworden. Van bovenaf kijken steeds mensen naar alle boten die er liggen en dat maakt Veere ook zo leuk. Een beetje bootjes kijken.

Het vestingstadje Veere

’s Avonds gaan wij eten in het clubhuis van de bootjesvereniging. Het is er enorm druk en inderdaad, er zijn veel watersporters die hier komen eten. Dat kun je mede zien aan de kleding. De HH en Gaastra kledingmerken, de bootschoenen en door de petjes en de zonnebrillen die gedragen worden. Bij ons kun je het zien aan Hans zijn enorme stoppelbaard, alsof hij al maanden op zee heeft gezeild. Tijdens het eten besluiten wij hier nog een nachtje te blijven. We gaan de volgende dag lekker fietsen.

Zondag 18 september

Eerst krijgen we gezellig koffie bezoek van Diederik, die Hans en de boot goed kent. Hij is een boottechnicus en heeft Hans af en toe geholpen met de boot. Toevallig viert hij vakantie met zijn vrouw in Veere. Op zijn app kon hij zien dat we in de buurt waren.

Tegen 13.00 stappen we op de fiets en gaan we richting Middelbrug. Dit is ongeveer 7 kilometer fietsen. Met de boot ben je een halve dag bezig om er te komen, mede door de bruggen en sluizen. Toen we aan de koffie zaten midden op het plein bedachten we dat we ook wel naar Domburg zouden kunnen gaan fietsen. Dit ligt aan de kust en is ongeveer 14 kilometer verder. De tocht is goed te doen en we komen midden in een jazzweekend aan. Het is er ongelooflijk druk. Het lijkt de PC Hooftstraat van Amsterdam wel. Overal spelen jazzbandjes op het terras en wij hebben geluk en kunnen nog net 2 stoelen beroven. We genieten van de muziek en de zon en ons welverdiende biertje.

Terug op de boot ploffen we neer en kijken we terug op een mooie (rust)dag. Morgen is nog onbekend wat we gaan doen. Even in het weer kijken. 

De drukte in Veere


De stadshaven van Veere

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical