Monstertocht

Dinsdag 13 september

De wekker gaat om 5.00. Eindelijk mogen we verder van de windgoden. De Zeevalk is eindelijk weer voltuig en we zeilen in alle vroegte tussen Texel en Den Helder. Het belooft een mooie dag te worden. Dat kun je zien aan de zachte pastelkleuren aan de horizon. Dat het september is, is bijna niet te geloven. We zeilen om 6.00 uur 's morgens al in korte broek en blote armen met een aangename temperatuur van 19 graden.

De wind is zoals voorspeld Z/O met 10 knopen en soms meer. We halen met gemak de 6/7 knopen mede door de sterke stroming. Hier worden we blij van. Dit is de ideale zeildag. Als we rond 14.00 uur IJmuiden bereiken besluiten we om door te gaan. We moeten profiteren van deze uitzonderlijke zeildag en varen door naar Scheveningen. Dit is dan nog 29 mijl meer, maar het gaat zo goed dat we het moeten doen. We pakken hierdoor weer een extra dag in Zeeland.

Het idee dat we om 14.00 uur in de haven van IJmuiden moeten liggen, trekt ons ook niet. Het is al warm op zee en dat wil wat zeggen. Dit is mij in elk geval nog nooit gebeurd, dat ik het warm had op volle zee. Meestal staat er wel een koude bries, maar nu is de wind warm en zwoel. Dat we naar Scheveningen doorvaren, betekent wel dat we pas tegen de avond aankomen. We moeten dus nog even 5/6 uur doorvaren.

We varen vlak langs de kust en kunnen zo mooi alle badplaatsen zien. Eerst Bergen en Egmond daarna IJmuiden, Zandvoort, Noordwijk en Katwijk. Bijna alle badplaatsen zijn lelijk. Met hoge gebouwen die dicht tegen elkaar zijn gebouwd. Het is er wel druk. Met de verrekijker zie je dat veel mensen genieten van deze late zomer. Wat mij nog meer opvalt, is dat er tussen deze badplaatsen niks is. Alleen maar uitgestrekte hoge duinen. Geen strandtent, geen mensen, niks. Ik dacht dat Nederland daar te klein voor was.

Scheveningen

Na Katwijk komt Scheveningen. We zien het reuzenrad van ver al draaien. Deze staat op de pier. Het is 19.00 en nog steeds is het warm. Veel mensen zijn nog op het strand. We wilden (ik) eerst ankeren bij een lekker strandje, maar er stond te veel deining. Jammer, nu moeten we naar de haven van Scheveningen, die midden in het centrum ligt. We moeten eerst door een voorhaven, daarna door de eerste binnenhaven en tweede binnenhaven, die vooral door beroepsvaart wordt gebruikt. Aan stuurboord kant komt dan de passantenhaven.

De passantenhaven is klein en vol, dus moeten we tegen een andere boot aanliggen. We gaan tegen een boot aanliggen, die door 6 oude kerels (eigen woorden) is gehuurd. De ontvangst is super. Ze hebben net Bulgur gegeten en hebben nog net genoeg voor ons. Ze zien natuurlijk dat Hans wel wat kan gebruiken na zo’n monstertocht. De zon zakt achter de huizen en de temperatuur daalt een beetje. Uiteindelijk hebben we 70 mijl gevaren in 13 uur.


De passantenhaven is maar een klein onderdeel van deze grote binnenhaven. Als we even onze benen strekken, lopen we langs barretjes en eettenten. Een levendige stad, iedereen geniet van de zwoele avond. Wij niet en kruipen er redelijk op tijd in. Morgen willen we weer om 6.00 uur weg naar Stellendam.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical