Amsterdam

Dinsdag 27 september

We zijn vandaag in Harlingen aangekomen. Morgen is het plan om verder te gaan naar Terschelling, dan Ameland en dan terug naar onze thuishaven Lauwersoog.

Zondag 25 september

De wekker gaat om 10 voor 6. Wij willen vroeg door de sluis om een mooie lange dag te maken naar IJmuiden (52 mijl) of door naar Amsterdam, nog 10 mijl erbij. Wij zijn niet de enige die vroeg vertrekken. Er komen nog 3 andere boten in de sluis. We zijn gelijk wakker, want we krijgen de volle laag van een schipper, die vindt dat wij niet goed liggen. We kunnen een beetje aan de mentaliteit van de mensen merken, dat we al wat dichter bij Rotterdam komen. Gisteren kregen we een opstootje met hengelaars.

We hebben een rif in het grootzeil gedaan, omdat er een voorspelling is gegeven van windkracht 6 Z/O. Ik vind het grote onzin, omdat er haast geen wind staat en wij komen maar langzaam vooruit. Een andere zeilbootje is al mijlenver weg. Als we het Slijkgat uit zijn, koersen we noord naar de oversteekplaats van de Maasgeul. De wind is nog steeds maar 10 knopen. Wel krijgen we om het half uur een waarschuwing van de kustwacht dat er een windkracht 6 BFT. Waar blijft tie dan!!!

Donkere wolken boven de Maasgeul, Europoort

Nou die wind kwam toen wij bij de Maasgeul waren. Een enorme zwarte donkere wolkenstraat hing boven de boot. En daar kwamen windvlagen van meer dan 26 knopen uit. Blij met onze rif. Daarna zakte de wind weer in; de waarschuwing bleef. En terecht, want toen wij vlak bij IJmuiden waren, zag je de donkere wolken weer komen en de wind trok weer sterk naar windkracht 6. Uit voorzorg trekken we onze zeilpakken aan over onze korte broek. Hoe wisselend kan het weer zijn.

We stuiven de havenkom van IJmuiden in. Hier komen we gelukkig weer op vlak water en kunnen we de zeilen laten zakken. Dit is onze eerste keer met windkracht 6 op volle zee. We besluiten om door te varen naar Amsterdam. Er staat morgen haast geen wind, dus hoeven we niet verder te varen over zee. We gaan binnendoor over het IJsselmeer.

De haveningang en IJmuiden

De tocht van IJmuiden naar Amsterdam is nog eens 10 mijl. En we komen om 19.00 aan in de haven van Loetje Amsterdam. De zon gaat prachtig onder en we ploffen neer op de bank. We hebben 12 uur gezeild met heel wisselvallig weer. Morgen gaan we door naar het IJsselmeer naar het plaatsje Enkhuizen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical