Stellendam

Zaterdag 24 september

We gaan meestal koffie drinken in een leuk tentje op een plein, het liefste met een ochtendzonnetje en een krantje. De oploskoffie is best te drinken aan boord, maar niet zo lekker als iemand anders deze voor je klaarmaakt.

De brug gaat open

Als we na 2 bakjes goed wakker zijn geworden, gaan we weer naar de boot. We willen naar Stellendam en om 12.00 uur gaat de brug open. Je snapt het wel, er liggen weer een stuk of 30 boten onrustig te wachten tot de brug opengaat. Het lijkt wel een of er een startschot wordt gelost en iedereen snelt door de brug.

We zitten midden in een wedstrijd en het is echt reuze spannend. We gooien de boot in de wind en hijsen zo snel als we kunnen het grootzeil en daarna de genua. We doen het niet slecht en liggen vrij vooraan. Zelfs grotere boten kunnen we bijhouden, maar als ze dat eenmaal doorhebben, worden ze wakker. Ze kijken nog eens hoe hun eigen zeilen staan en als ze deze goed aanpassen, gaan ze toch harder.

Stoer zeilen op het Haringvliet

Als je om je heenkijkt, zie je honderden zeilen op het Haringvliet. De wind is heel wisselvallig. Soms hebben we 20 knopen wind en dan duikt tie naar 4 knopen. Er liggen hier een paar grote havens, zoals Middelharnis, Hellevoetsluis en helemaal aan het eind ligt Stellendam bij de sluis. Midden in ligt het eiland Tiengemeten.

Wij gaan niet in de jachthaven liggen, maar in de binnenhaven vlak bij de sluis. Deze haven is gratis en hier mag je 24 uur liggen. Er is maar 1 steiger waar we mogen liggen en er is geen ruimte aan de kade. We gaan tegen een zeer stoer schip aan liggen, ook van aluminium gemaakt. Als de mensen van de boot naast ons terugkomen, raken we in gesprek. Zij zeilen al 20 jaar de wereld rond. Nu zijn ze teruggekomen en hebben een appartementje gehuurd. De boot gaan ze misschien inruilen voor een kleinere boot die ook kan droogvallen, zoals die van ons. 


Stellendam

Morgen gaan we om 6.30 door de sluis naar buiten en via het Slijkgat naar de Noordzee. Ze hebben een aardig harde wind voorspeld uit het Z/O. Zonder dat we het doorhadden, hebben we eergisteren Zeeland verlaten. Want Willemstad ligt in Brabant en vandaag zijn we in de provincie Zuid-Holland. Morgen hopen we in Noord-Holland te zijn, we weten nog niet precies waar.


We liggen naast een stoere boot

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical