Het weer!

16 Juni

De ruimtes waar de douches en de wc zijn, zijn heerlijk verwarmd. Je zou bijna de hele dag op de wc willen blijven zitten. Het gesprek dat je dan hebt als je iemand tegen komt is over het tegenvallende weer. Vooral dat het zo koud is.

Vandaag willen we naar Samso, het verste eiland in het Noorden. We hadden eigenlijk nooit gedacht dat we zo ver zouden komen. Samso is een eiland dat precies in het midden ligt van de Grote Belt, de Kleine Belt en het Kattegat.

We vertrekken nog voor 10 uur en wij zijn de eerste die gaan. De wind is gisteravond gedraaid en komt uit het zuid/westen. Gunstig voor ons. We hoefden maar 1 keer te gijpen om koers te houden. De wind is stevig en we speren over de Grote Belt met 6\7 knopen.

Halverwege de middag begint het te regenen. Doordat we de stuurautomaat erop hebben staan, kunnen we nog redelijk schuilen onder de buiskap. Af en toe moet je wel even kijken of er niks aankomt. Maar als we van koers moeten veranderen, regent het er vol in. We worden kletsnat.

Als we voorbij het eiland Funen zijn worden we geplaagd door golven. We krijgen ze van de zijkant en rollen heen en weer. Dit zijn de minste. Het zicht is slecht, maar uiteindelijk zien we Samso. We varen tegen 15.00 de haven van Ballen binnen. We kunnen mooi aan een kade liggen. Een meneer van de boot die voor ons ligt,  komt helpen in de stromende regen.
Ik moet altijd gelijk kijken of ik ook een Nederlands vlaggetje zie wapperen. Hier in deze haven liggen 5 boten uit Nederland, best veel.

We kruipen snel ons huisje in en trekken onze natte kleding uit en hangen ze overal aan op om te laten drogen. De kachel doen we voor het eerst aan. Dit wordt de hele middag binnen zitten als je naar buiten kijkt. We zetten een grote pan warme chocolademelk op het vuur en pakken een heerlijk boekje erbij. Toch ook wel gezellig. Je hoort de wind gieren om de boot en de regen tikken op het dek.

Als het tegen 19.00 droog lijkt, gaan we een rondje lopen. Kijken of we echt wel op het goede eiland zijn. We blijven hier 2 dagen en hopen morgen te kunnen fietsen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical