Het Deense sfeertje

15 Juni

's Morgens tijdens het ontbijtje doen we de radio aan. We zoeken een leuke Deense zender om in de sfeer te komen. Ook proberen we wat woorden te leren uit een boekje. Ja is gewoon ja, nee /nej, hallo/hey, tot ziens/farwel, ik kom uit/jeg kommer fra.

Het dorp Marstal is een bonte verzameling van zeemanshuizen. Ze zijn geschilderd in allerlei verschillende zachte pasteltinten en krijgen daardoor een lieve uitstraling. Het zijn kleine huisjes en tegen de gevels aan groeien enorme mooie dikke rozen. In de steegjes zie je overal stokrozen staan, deze moeten nog gaan bloeien.

Het waait vanmorgen best hard, 15 tot 20 knopen; de wind komt uit het noord/westen. Deze wind hebben we al de hele week en blijft aanhouden. De temperatuur wil ook niet echt omhoog en blijft rond de 15 graden hangen.

We vertrekken rond 11.00. Het wegvaren uit de box ging goed. En we hijsen het grootzeil nog in de haven. We willen vandaag naar Dagelokke en dat is ongeveer 20 mijl varen. Als we de ondiepe stukken voorbij zijn, rollen we de fok uit. De wind komt met vlagen van 20 knopen en meer. We moeten een rif maken in het grootzeil. De boot is dan makkelijker te houden, nu heeft Hans zijn handen er vol aan.

We moeten onder een brug door bij, Rudkobing. Het is net of de mast er niet onderdoor past, wat wel zo is natuurlijk. De wind houdt nog steeds aan en we zijn rond 14.00 bij Dagelokke. Deze haven ligt aan lagerwal en ziet er niet heel rustig uit. En we besluiten door te varen naar de andere kant van de Belt. We gaan naar het plekje Lundeborg aan de oostkant van Funen.

De wind gaat van 11 knopen tot soms 21 knopen, heel wisselend en we speren met 6 tot 7 knopen naar de overkant. Hier komen we rond 15.30 aan en we kunnen langs een kade aanleggen. Ook hier heb je nog een vissershaventje met een kleine visafslag. De nieuwe haven is cirkelvormig. En alles ziet er goed verzorgd uit. De wc/douches en de wasruimte zijn netjes en schoon. Er zijn overal plekjes waar mensen kunnen barbequen. Dat is gewoon in Denemarken!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical