Flessenpost Suriname-Schier (deel 6)

Woensdag 24 juni 2020

We hebben al twee dagen westenwind en we schieten lekker op, ongeveer 135 zeemijl per dag. Na twee dagen krijgt het hogedrukgebied gezelschap van een tweede hogedrukgebied, dat ons vanuit het noorden tegemoetkomt. Daardoor moeten we een dag aan de wind - schuin tegen de noordoostenwind in - varen. Een hogedrukgebied betekent dus niet automatisch een kalme zee, een blauwe hemel, een lekker windje en in je bikini op het voordek liggen. We moeten weer even omschakelen en ons verstand op nul zetten om de dag door te komen. Je zou denken dat we dit na drie weken geschommel wel aan kunnen, maar de moeheid en de lange dagen op zee hebben toch best wel invloed op mijn gemoedstoestand. Vooral de laatste week is het zwaarder dan de drie weken daarvoor. Bij het opstaan denk ik als ik naar buiten kijk: "Wéér de oceaan en wéér een hele lange dag voor de boeg." 

We hadden nooit gedacht dat het weer op deze tocht zo veranderlijk zou zijn. De eerste muts is al tevoorschijn gekomen; ikzelf loop nog steeds met blote armen en benen rond. Hans is helaas geblesseerd geraakt aan zijn voet. Hij hinkt voorzichtig door de boot. Hopelijk knapt hij snel op en hoeven we niet naar de dokter. Inmiddels varen we in de volgende windstilte op de motor verder met genoeg diesel in de tank. We hebben nog 200 zeemijl en 42 uur te gaan. Dit betekent dat we vrijdagochtend aankomen op de Azoren. Bij die gedachte klaart mijn humeur weer op. Ik kijk ernaar uit mijn benen te strekken en met scheepshondje Happy lekker te gaan wandelen. Wat zal ze verbaasd zijn als de vloer onder haar voeten niet meer beweegt, want Happy weet inmiddels niet beter. 

Dat we aan wal mogen, is door zeilcafé Peter Sport per e-mail bevestigd. Wel na een Covid 19-check natuurlijk. Hoe de verdere spelregels in verband met Covid luiden, weten we niet. Het is vast anders dan toen we uit Europa vertrokken. En als we gezond verklaard zijn, staat er in het café een bittertje voor ons klaar, waarschijnlijk wel op 1,5 meter afstand van elkaar. En dat hebben we dan ook dik verdiend, al zeg ik het zelf!

  • pos: 38 18.10N // 32 48.85W op 24 juni om 13.30 utc
  • cog: 86
  • sog: 5,0 (motor)
  • wind: 0-5 kn


Onze positie op 24 juni 2020 om 13.30 utc

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical