Flessenpost Suriname-Schier (deel 3)

Donderdag 11 juni 2020

De eerste dagen op onze nieuwe koers richting de Azoren vallen zeiltechnisch een beetje tegen. We hebben ongeveer 48 uur lang op de motor moeten varen. Pas toen er een lagedrukgebied overtrok, trok de wind een paar uur aan. Plotseling haalden we 's nachts een snelheid van 10 knopen..... Snel een rif steken dus, best spannend in het donker!

Opnieuw krijgen we bakken regenwater over ons heen. Er lijkt een soort kat-en-muisspel gaande tussen hoge druk en lage druk, waar wij tussenin zitten. Het is geruststellend om regelmatig actuele weerinformatie van Joop, onze walkapitein, te krijgen. Ook lezen we in een mail dat we net op tijd uit Suriname zijn vertrokken. Wat er precies gaande is, weten we niet, maar er is een totale lockdown. Het is gek om van de buitenwereld afgesloten te zijn. De wereld draait door, maar wat óns nu vooral bezighoudt, is koers en vaart houden. 


We zijn nu 12 dagen op de oceaan en hebben een paar vaste punten op een dag die voor regelmaat zorgen. Zo ontbijten we om 11.00 uur en kook ik 's middags om 15.00 uur iets warms, meestal een groenteprutje met rijst of macaroni. Scheepshondje Happy zit dan graag bij de ingang van de kombuis en kijkt likkebaardend naar wat ik allemaal doe. De geur van het eten waait dan langs zijn neus naar buiten de kuip in, waar de mannen buiten liggen. Tot nu toe hebben we goed vers kunnen eten. Behalve het brood; dat is vrij snel gaan schimmelen en daardoor hebben we helaas vier broden overboord moeten gooien. Van de rest heb ik opa's broodpudding gemaakt. Voor de verdere tocht hebben we nog genoeg uien, appels en eieren. Voor deze week staat nog één aubergine en een stuk Poe op het menu. Daarna zal het vooral blikvoer zijn. 

Als het rustig weer is, kijken we om 19.00 uur de serie 'House of cards'. We liggen dan binnen op de banken en kijken zo twee uur achter elkaar. Als je dan weer buiten komt, stap je terug de realiteit in: de oceaan, wind en wolken. Na de film is het happy hour. We zitten buiten in de kuip, totdat het donker wordt. Sinds vanmiddag 12.00 uur waait er 10 tot 15 knopen wind uit het zuidoosten. Azoren, here we come! We gaan proberen ons dagrecord van 180 NM te verbreken.
  • pos: 27 08 80N // 52 17,42W om 14.43 utc
  • cog: 55 
  • sog: 6,8 
  • wind: 17 kn ZO

Onze positie op donderdag 11 juni 2020 om 14.43 utcReacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical