Flessenpost Suriname-Schier (deel 5)

Zaterdag 20 juni 2020

In ons vorige bericht vertelden we, dat we een lagedrukgebied met storm bij de Azoren zagen. Gelukkig zien we op de nieuwe weerkaarten dat de storm afneemt en verdwijnt. Inmiddels zien we een nieuwe hindernis: windstilte. En dan ook nog in een groot gebied precies op de rechtstreekse route naar de Azoren. We maken een zeil- en dieselplan. Een tactische zet is om op de motor noord te varen - door de windstilte heen - om zo snel mogelijk westenwind in de zeilen te krijgen. We moeten natuurlijk wel diesel overhouden om het laatste stuk naar de Azoren (Horta) te kunnen motoren. Stel dat we daar weer een windstilte krijgen. Gaat ons plannetje werken? We vinden het alledrie spannend...


Dit is een weerkaartje van de Amerikaanse meteo. Wij zitten bij de 1 van het getal 1028. De Azoren liggen bij de 1 van het getal 1031. Je ziet op de route Azoren-Engeland lagedrukgebieden in aantocht met een zich ontwikkelende storm.


Als ik vroeg in de ochtend Happy in de kuip uitlaat, is het inderdaad windstil en zijn de golven bijna weg. Het is een fantastische ervaring om de oceaan, die altijd in beweging is, ook eens rustig te zien. Het werkt heel rustgevend. Op ons en ook op de dolfijnen die langskomen; ze bewegen zich net zo traag als de oceaan. Het water is zo helder en intens blauw van kleur, dat ik graag een oceaanduik had willen nemen. Schipper T vond dit niet echt een goed plan, dus dan maar met mijn tenen erin, achterop het zwemplateau. Uiteindelijk zetten we de motor aan om vooruit te komen. 

Omdat we steeds meer naar het noorden varen, wordt ook de lucht iets koeler. Happy, ons Surinaamse scheepshondje, zoekt elk zonnestraaltje op om warm te worden. Ze gaat dan heerlijk uitgebreid languit in de kuip liggen. De mannen hebben hun lange broek al dagen niet uitgetrokken en ik zie voor het eerst sokken. Na twee dagen windstilte voelen we de wind tijdens het ontbijt in de kuip terugkomen. Eerst zes knopen en al snel tien knopen uit W/ZW. 

Hoera, het plan werkt! Dit was precies de bedoeling. Tot nu toe hebben we in drie weken tijd vrijwel geen enkele dag rechtstreeks op de Azoren (Horta) kunnen afsturen. Eindelijk hebben we de wind in de zeilen en stevenen we met een koers van 77 graden op de Azoren af. We moeten nog 650 NM en de teller gaat sneller dan ooit aftellen. 

  • pos: 37 15.22N // 42 07.02W om 16.00 utc
  • cog: 77 
  • sog: 5,3 
  • wind: 10 kn ZW

Onze positie op zaterdag 20 juni om 16.00 uur utc

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical