Roscoff

Schoonmaakbeurt!

Een beetje ontdaan van de dinghy gaan wij de volgende dag naar Roscoff in de hoop dat ze onze dinghy kunnen maken. Met half tij maken we 's morgens onze boot los van de drijvende kade. Het lijkt makkelijk, maar je moet ervoor zorgen dat er geen lijnen in de schroef blijven hangen.

Het is mooi weer, maar toch maakt de wind het fris en zeilen we nog altijd met thermo- ondergoed aan. Ook 's avonds en 's morgens bij het opstaan is het even doorbijten. Gelukkig is het overdag prima met een lekker zonnetje. Ik denk dat we straks nog wel verlangen naar een lekker fris windje.

Heel langzaam zeilen we het Kanaal uit en gaan we de Atlantische oceaan op. Aan de golven kun je dat al merken, lange deining. Maar als je ondieptes overgaat van 45 meter diep naar 25 meter diep, worden de golven gemeen en kort. Terwijl je zou denken dat het geen invloed zou moeten hebben.

Roscoff Marina is nieuw. Het ligt 15 minuten wandelen van het vissersdorpje met een droogvallende baai. De ferry’s vertrekken om naar Engeland over te steken. Het is niet een hele sfeervolle haven, maar wel voorzien van alle faciliteiten, die allemaal netjes onderhouden zijn. Dat kan ik van de meeste Franse toilets in de restaurants niet zeggen. Als je geluk hebt, is er voor ieder geslacht één toilet, maar meestal moet je delen. Vaak is de ruimte zo klein dat ik me buiten de wc verder aankleed. Weer in de frisse lucht en dan zo snel mogelijk weer naar het terras om op adem te komen. Dan ril ik nog even na.


De droogvallende baai van Roscoff. Meer foto's zien!

Hans loopt gelijk naar de havenmeester en kijkt en vraagt rond of er ook een dinghy-dokter is. Hans heeft iemand kunnen vinden die redelijk positief reageert op onze kneus. Hij kan gerepareerd worden, denkt ie. Uit zijn eigen winkel pakt hij het showmodel van een dinghy van het plafond en haalt daar de onderdelen van af die bij ons kapot zijn. Daarna wordt het lek geplakt en is ie weer zo goed als nieuw. Hij blijft nu al een paar uur drijven!

Daarna nemen wij onszelf onderhanden en gaan we lekker douchen. Hans heeft een baard van meer dan een week en ik heb mijn haren al twee weken niet gewassen. De boot krijgt ook een schoonmaakbeurt en we gaan weer naar de wasserette. Als dan alles weer lekker ruikt, inclusief wij, gaan we uit eten. We eten in een heel traditioneel Frans restaurantje inclusief wc! Het eten was superbe!


Roscoff. Meer foto's zien!

Het stadje Roscoff heeft mijn hart gestolen. Het is echt een ontzettend leuk, mooi, lief, oud, ongedwongen vissersplaatsje met granieten, oude huizen. De droogvallende baai in het dorp ligt vol met kleine bootjes. De grote vissers liggen scheef tegen de kademuur aan. Bij laagwater zie je de lokale mensen allemaal met emmertjes het wad oplopen om schelpjes te rapen. Dat geeft zo’n Frans gevoel. Er is een lange pier waar mensen kunnen opstappen om met een ferry naar Ile de Batz te kunnen. Dit schijnt ook een knus en sfeervol eiland te zijn, die je met het blote oog goed kunt zien liggen. Met je eigen boot kun je er alleen heen als je kunt droogvallen en het moet heel rustig weer zijn. 

Palaver met de vedette-kapitein

Nu de dinghy weer hersteld is, gaan wij ons voorbereiden om eventueel zelf naar Batz te varen. We kijken met laagwater hoe de nauwe doorgang eruit ziet en vragen het aan localen. Aan de vedette-kapitein die elke dag heen en weer vaart, vragen we waypoints. Zij steken 150 cm diep en kunnen met laagwater erdoor. Wel met een paar bochten om de ondieptes te vermijden. 

De nauwe doorgang naar Ile de Batz

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical