Onder of boven langs

4 juli

We hebben matig geslapen. Niet door de zeehonden, maar door de wind die toenam. Buiten is het windstil als we wakker worden en het begint al broeierig te worden. We hoorden zelfs al gerommel. We liggen nog vast en we weten nog niet of we boven Schier terug gaan of onderlangs. Gelukkig krijgen we nog een weerbericht van DP07, maar we bellen ook even met de vuurtoren van Schier.

We besluiten, zodra we los zijn, eerst de Eems over te steken naar de Zuidoostlauwers. Als we bij het Boschgat zijn, kunnen we nog beslissen of we nog buitenom naar Schier willen met een tussenstop op Engelsmanplaat.

De motor doet moeilijk bij het starten. Hij spuugt geen water. We weten van de vorige keer wat we ongeveer moeten doen, gelukkig dat werkt. Doordat we zo scheef hebben gelegen, zat er waarschijnlijk lucht in de motor.

Het is warm en Hans staat vol in de zon. De wind, 6 knopen, is gedraaid van oost naar west en dat is niet zo goed als je buitenom wilt gaan. Hierdoor is het plan om over het wad te gaan genomen. We zien wel hoe ver we komen voor we vastlopen. Bij het ondiepste stuk, het Robbengat, wordt het gelijk heel ondiep. Er liggen al 2 boten voor anker. Hier hebben wij vorig jaar, op de terugweg, ook gelegen in de mist. De motor doet net als vanmorgen moeilijk. Hij spuugt weer geen water uit. Nu moeten we wel ergens gaan liggen en hopen dat we de geul nog uitkomen. Dit lukt gelukkig, maar dan ook net. Hans heeft goede hoop dat de motor het morgen gewoon weer zal doen.

Als we liggen en het water loopt weg, begint het te waaien en niet zo'n klein beetje ook. Het waait 20 knopen recht de kuip in. Tijdens het koken moeten we het luik dicht doen, anders waaien mijn gaspitten uit. Ik hoop niet dat de wind aanhoudt. Nu liggen we droog, straks klotsen we weer op het water. We zullen zien.

Als het water weer het wad opstroomt, draaien we op de vloedstroom precies in de wind. Gelukkig lijkt het rustiger te worden. Als we gaan slapen, kunnen we het licht van de vuurtoren van Schiermonnikoog al zien. Ook het licht van Borkum zien we nog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical