3 wantijen over

1 juli

Spiekeroog voelt als thuiskomen, omdat het iets heeft van Schier. Het is 1 van de mooiste havens van de Duitse wadden. Het ligt midden in een kweldergebied en wij hebben nu een superplekje aan de kop van de stijger.

Vandaag willen we naar Norderney via het wad over 3 wantijen. Het is supermooi weer en we varen eerst op de fok weg. Zo langs de eilanden zeilen is het leukste wat er is, voor mij dan. De wind komt uit het oosten en is matig. Een perfect windje om over het wad te gaan langs de prikken en de zandbanken met enorm veel zeehonden. We varen/zeilen met z'n drieën en de boot voor ons steekt hele stukken af wat wij iets minder doen. De boot achter ons doet het nog iets netter. Je merkt dat het vakantieseizoen is begonnen. Er zijn veel bootjes op het water.

Eerst zeilen we langs Langeoog, daarna Baltrum en dan naar Norderney. Tussen de eilanden zitten zeegaten. Meestal moet je eerst naar het noorden, dan een scheidingston ronden en vervolgens langs de punt van het volgende eiland weer naar zuid. Het ondiepste punt onder een eiland is het wantij. We komen met hoog water op het wantij van Baltrum en hebben meer dan voldoende water onder de boot. Het laatste stuk onder Norderney hebben we de ebstroom mee. We hebben er 5 uur over gedaan. Het eerste stuk op de fok, daaarna alles op de genua.

Het is druk als we aankomen en we moeten helemaal vooraan liggen naast een motorboot. De zon schijnt volop in de boot en er is haast geen schaduwplekje te vinden. Later lezen we op internet dat dit de heetste 1 juli ooit gemeten is. Wij besluiten om boven in het havencafé een biertje te gaan drinken in de schaduw, anders is het gewoon niet te doen. Eerst hoopten we op zon en nu de zon er is, is het te warm.De haven ligt ook nog in een kom, waardoor je haast geen wind hebt.

Jammer dat we vandaag niet voor anker konden, daar waaide het net te hard voor en de wind schijnt morgen ook nog aan te trekken. Maar met dit soort hete dagen moet je gewoon op het water zijn, waar er een heerlijk windje waait.

Als we durven terug te komen naar de boot omdat het misschien al iets is afgekoeld, maak ik een opmerking naar onze motorbootburen. Ik zeg tegen hun dat ze het lekkerste plekje hebben van de haven. Misschien omdat we er zo verhit uitzagen boden ze ons een koud wijntje aan op het achterdek. We hebben heel gezellig met deze mensen gezeten en hebben het natuurlijk gehad over boten enzo.

Later gingen wij het stadje in en hebben goed gegeten in een leuk tentje dat ik heb onthouden als tip van de vorige keer. Als de avond verder valt, lopen we met een ijsje naar de boulevard. Hier zitten honderden mensen naar de zonsondergang te kijken. Iedereen heeft wel iets lekkers meegenomen van huis. De sfeer is goed en de zon zakt mooi weg in de zee met daarna mooie luchten. Wij wandelen verder over de dijk en komen moe en voldaan terug op de boot. We zetten alle ramen lekker open, zodat de wind er goed doorheen kan waaien.

Morgen naar Borkum, droogvallen op het wad, als het weer het toelaat.Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical