San Sebastian

Ola

We zitten in de kuip en liggen midden in het oude centrum van San Sebastian. Met een voldaan gevoel kijken we om ons heen. Het is een drukte van belang. Over de kade lopen veel mensen langs restaurantjes en winkeltjes. De lokale jeugd springt voor verkoeling het water in en andere mensen nemen een versnapering en hangen op en rond de kade. We proberen de Spaanse woorden te lezen die op de gevels van de winkeltjes staan. Ik ben benieuwd hoe we ons hier verstaanbaar gaan maken. En hoe snel we woorden gaan leren. 


Lokale jeugd lekker aan het zwemmen. Op de achtergrond het paleis.

Hans gaat inchecken. Hij neemt al zijn bootpapieren mee en gaat op weg naar de havenmeester. Bij de uitgang staat een nieuw apparaat. Het is een computer waar je zelf je gegevens moet intoetsen. Ik vind het superhandig; Hans vind het erg onpersoonlijk. En niet romantisch. Uiteindelijk komt de havenmeester even kijken of het goed gaat. Toch nog even persoonlijke aandacht. De haven is net gerenoveerd en ziet er tiptop uit. De sanitaire ruimte is nieuw en schoon, en heeft zelfs een regendouche, net als thuis. De haven heeft een beperkte ruimte voor gastboten en daarom mogen we hier niet langer dan twee nachten blijven.

San Sebastian is een stad waar je gelijk verliefd op wordt. Het bruist van de gezelligheid. Er zijn zoveel eettentjes, dat je niet meer kan kiezen waar je naar toe wilt. Overal is het even druk. Het is de stad met de meeste Michelin-sterren. We krijgen te maken met een nieuwe eetcultuur. Tapas-barretjes, of op zijn Baskisch pintxo's, zijn hier uitgevonden. De cafés liggen vol verrukkelijke kleine hapjes. Je mag ze zelf uitzoeken, wat bijna onmogelijk is. Staand eten is hier heel normaal, wij moeten er even aan wennen. De gerookte Spaanse beenhammen hangen als sier overal boven de bar. De Spanjaarden eten laat. Als wij denken nog een ommetje te maken rond een uur of tien 's avonds, beginnen zij net te eten. We kijken onze ogen uit. 

Txakoli is een bruisende wijn die hoog geschonken wordt 

De stad bestaat uit smalle straatjes met mooie historische gebouwen (neoklassiek) en een stadsmuur uit 1863. Het ligt aan de voet van Monte Urgull. Aan de andere kant van de berg is de zee en zie je de rivier Urument naar binnen lopen. Hier is nog een druk zandstrand. Er is een mooi plein in het midden van de stad, waar vroeger stierengevechten werden gehouden. Kenmerkend zijn de balkons met blauwe luiken en gele deuren met ieder zijn eigen nummer. Dit diende vroeger als tribune.

Als we bijkomen van deze nieuwe ervaring, zittend met een ijsje bij de imposante Mariakerk, worden we aangesproken door een jongedame. Zij herkent mij van de winkel. Gelukkig herken ik haar ook en we raken in gesprek. Ze is samen met haar vriend al een paar dagen in San Sebastian en genieten ook heel erg van deze stad. Uiteindelijk wordt het een supergezellige avond met ons vieren tot in de vroege uurtjes. 

Welke pintxo's moet je kiezen? Klik hier voor meer foto's.

Het lijkt wel of eten in de zuidelijke landen een stuk belangrijker is dan in Nederland. Het begint al in België, waar ze al om 11.00 uur aan de wijn zitten. In Frankrijk zijn ze alleen maar bezig met vissen en schelpen zoeken. En in Spanje staat iedereen pintxo's te eten, de hele dag door. Logisch dat wij tonnetje rond worden. We moeten strengere maatregelen treffen op de Zeevalk en we beginnen eerst maar met zo vaak mogelijk hardlopen.


De baai van San Sebastian heeft een vorm van een schelp en heet daarom Concha. We lopen 's middags heerlijk de baai rond en zien veel mensen lekker op het strand liggen, wat aan ons niet echt besteed is. Onderweg kopen we een Spaans woordenboek. Ik moet zeggen dat Hans zich al aardig verstaanbaar kan maken met hier en daar een Spaans woord zoals: ola, buen dia, dos, patatos fritos, pintxos, cerveza, la quenta por favor en adios. Het kan niet anders dan dat dit woorden zijn met het thema 'eten'. 

De baai. Klik hier voor meer foto's. 

We mogen nog één nachtje extra blijven. Hierna gaan we steeds in kleine stukjes naar het westen. Onze volgende bestemming wordt Getaria.

Adios!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical