Ile de Aix


In een filmset

Vroeg in de ochtend verlaten we Ile de Ré, een heerlijk vakantie-eiland, maar dan wel buiten het hoogseizoen, voor ons dan. We waren al wat verder op het wad gaan liggen om zo met de ebstroom naar buiten te zeilen. Het waait behoorlijk en het eerste stuk, met wind en golven tegen, is even doorbijten. We komen maar amper vooruit. 


We varen onder de tolbrug van Ile de Ré door. Daarna hebben we een betere koers en zeilen we prachtig naar het eiland Ile de Aix. Dit is het eiland waar Napoleon vier dagen vastgezeten heeft, voordat hij naar het eiland St. Helena in de zuidelijke Atlantische Oceaan verbannen werd. Hier wachten we op een pakketje uit Nederland, dat verstuurd is naar La Rochelle, een plaats aan de vaste wal tegenover Ile de Aix.

Taxiservice

We gaan aan een mooring liggen ten oosten van de steiger, Pointe St. Catherine. Het is een droogvallend gebied met een dik pak slik, waar je tot je knieën inzakt. Dat wordt dus niet wadlopen met laagwater. We blazen onze nieuwe dinghy op. Deze is klein en daardoor heel hanteerbaar, maar om deze nu uit te testen met 20 knopen wind, en stroom en golven tegen, is wel een hele uitdaging. We pakken alles wat we willen meenemen in een waterdichte tas. Ik heb wel zo mijn bedenkingen over deze vrijwillige expeditie naar het eiland. Hans zit al met de peddels klaar en ik plof op goed geluk in de dinghy neer. Mijn plek is voorop de dinghy, meestal niet de beste plek. De golven rollen langs mijn achterwerk de dinghy in. De havenmeester ziet ons ploeteren, en mijn natte achterwerk, en biedt ons een lift aan. Deze service hoort er kennelijk bij als je met je boot aan een mooring ligt. Superhandig voor de volgende dag. 

Schietgaten in muren. Klik hier voor meer foto's.

Als we het eiland oplopen, is het net alsof we in een filmset uit de 18e eeuw terechtgekomen zijn. De Fransen zijn tegen Engeland aan het vechten. Alles op dit eiland, of misschien beter gezegd in dit fort, doet denken aan deze barre tijd: bunkers langs de kust, kanon- en geweergaten in de muren, ophaalbruggen om het dorp te beschermen, gevangenissen waar de namen van gevangenen in de muur gekrast staan, barakken waar soldaten woonden en die nu als vakantiehuisjes gebruikt worden, straten vernoemd naar Napoleons veldslagen. De slag bij Waterloo heb ik niet kunnen ontdekken. 

Het geeft een aparte sfeer aan het eiland, maar blijkbaar vinden mensen het geweldig. In het hoogseizoen, nu dus, komen er 6.000 toeristen per dag aan, vertelt de havenmeester. Onze mond valt open van verbazing. De ferry’s varen af en aan. Het eiland is niet groot en je kunt in twee uur tijd helemaal rondlopen. En dat doen we ook, maar pas tegen de avond als het afgekoeld is en er minder toeristen zijn. Onze terugtocht met de dinghy verloopt iets beter. 

Barakken van vroeger zijn nu vakantiehuisjes. Klik hier voor meer foto's.

De volgende ochtend is het water weer aan het weglopen. Wat overblijft, is een dik pak slik vol met leven. Het borrelt aan alle kanten en het is net of we de regen horen tikken. Dit wordt allemaal veroorzaakt door ondergrondse lekkernijen. Kleine krabbetjes maken mooie tekeningen in het slib. Als ze niet uitkijken, worden ze een lekker maaltje voor de meeuw, die al een tijdje rond de boot loopt. We liggen vlak bij een oester- en een mosselveld. De mossels worden aan hoge palen gekweekt. Met laagwater is er dus volop werk te doen. 

Ile de Aix: een gek eiland, maar zeker de moeite van de expeditie waard!We liggen vlakbij mosselpalen en oestervelden. Klik hier voor meer foto's. 

Reacties

  1. Wij genieten van jullie prachtige verhalen en foto's.
    Simon heeft jullie nog geprobeert op te roepen op kanaal 16 toen jullie Ushant passeerden.
    Hartelijke groet van ons
    Simon en Saskia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical