Tegenwind

Donderdag 30 juni
Barometer staat op 1010,4

De wind is meestal onze vriend, maar nu is het onze vijand geworden. De hele week blijft de wind maar uit het ZW komen. Dat wordt dus veel motoren om terug te komen.

Wij vertrekken een uur later dan gepland uit Helgoland, eerst even wat buien over laten komen. We hijsen het grootzeil binnen in de grote kom en als we buiten zijn, doen we de fok erbij. Het eerste deel van de tocht zeilen we vol tuig met grootzeil en genua. Een tijdje stuurt de boot zich zelf door de windvaan. Helaas maken we later niet veel gang, te weinig wind, en moeten we de motor er bij doen. Bij het aanlopen van het zeegat Harle zetten we de radar aan. Op deze manier is het makkelijk om tonnen te vinden die op een andere plek liggen dan aangegeven op de zeekaart. Dit is onze eerste oefening met de radar. Jammer voor ons, maar we motoren het wad op, net over het wantij bij Spiekeroog. Er komen hele donkere wolken aan en we kunnen net voor dat het begint met regenen het anker erin gooien. We hopen morgenochtend vroeg los te komen om naar Norderney te komen.

Onderweg donkere luchten

We zitten binnen lekker aan een glas rode wijn als ik een geluid hoor wat ik normaal niet hoor. Een slepend geluid. Als Hans door het raampje naar buiten kijkt, ziet hij ons bewegen. Het anker is gaan krabben en we varen de geul weer in. We moeten even snel in actie komen. We starten de motor en halen het anker weer omhoog. We zoeken een ondiep plekje en ankeren weer opnieuw. Nu met genoeg ankerlijn. Toch nog nat geworden :-(

Het plan is om morgenochtend, als de boot los komt, gelijk weg te varen naar Norderney. We moeten proberen om 2 wantijen over te komen met afgaand water. We weten dus niet of ons plannetje gaat lukken. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical