Naar huis

Zaterdag 2 juli en zondag 3 juli
Barometerstand 1017

We hebben op Juist afgesproken met zeilvrienden van de Brandaen. Ongeveer 2 uur voor hoog water varen we de haven van Norderney uit. Het is een pittig stukje door het Busetief, het zeegat tussen Norderney en Juist. Waar kennen we dat van? Het waait 20-25 knopen uit het westen. De Brandaen komt vanaf Borkum. Als we bijna bij de haven van Juist zijn, zien we ze al aankomen. 

In de haven liggen onze boten gezellig naast elkaar. We maken er een gezamenlijk dagje Juist van. Koffie, kletsen, een kleine wandeling, terrasje, je kent dat wel. ’s Avonds dineren we in het nieuwe restaurant Hohe Dune, een aanrader.

Lunchen

Na het eten pikken we in het Haus des Gastes de tweede helft, verlenging en strafschoppen mee van de voetbalwedstrijd Duitsland-Italië. De mannen hebben ons meegelokt onder het mom van een muziekfestival. Tot mijn grote schrik blijken we terecht te zijn gekomen in een grote saaie hal met tv-schermen, bomvol Duitse vakantiegangers, waar de sfeer maar niet in wil komen. Wij verlaten uit protest de hal en zoeken een gezellig tentje in de buurt op waar een echte discjockey zich uitleeft. De mannen pikken ons hier na de wedstrijd op en na een feestje tuimelen we om 1.00 uur in ons bedje.

De volgende ochtend serveert de bemanning van de Brandaen een uitgebreid ontbijt. Tegen 9.30 worden we uitgezwaaid. De Zeevalk gaat op weg naar Borkum. Een halve mijl ten noorden van de veerbootsteiger gooien we het anker uit in 3,5 meter diep water. We zitten lekker uit de wind en in de zon en lezen bij afgaand tij een boek. Dat is doorgaans het voordeel van ankeren, de kop van de boot draait in de winst en onder de buiskap en in de kuip is het goed toeven. Het plan is om later op de dag verder te varen. De donkere luchten gaan vooral langs de kust.

Mooie luchten

We halen ons anker binnen om 16.30 en varen de Eems over. De golven die wij hebben gehad tijdens onze vakantie waren lang zo heftig niet als nu. Als we overgestoken zijn, kunnen we een half uurtje op de fok zeilen. Dit is de eerste keer sinds een week dat we even kunnen zeilen, heerlijk. We komen te vroeg aan op het Eems Wad en moeten een uurtje ankeren. Er liggen nog 3 andere boten te wachten.

Als wij als eerste ons anker ophalen, volgen er meer, altijd zo. Wij varen tot 23.30 door en zoeken het laatste uur de boeien met de verrekijker. Morgenvroeg komen we met hoogwater de haven van Schiermonnikoog binnen.

Einde vakantie! Einde blog, tot zover! Tot de volgende keer, dan mogen jullie weer meezeilen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical