Ameland

Zaterdag 1 juli
Vlieland / Ameland
31 mijl 

Gisteravond nog naar een voorstelling geweest in het KNRM-gebouwtje. Het is een waar gebeurd verhaal van Jelle Buning. Het heet De Ideale Drenkeling. Hij vertelde ons hoe hij net aan de dood is ontkomen tijdens het zwemmen bij Terschelling. Hoe hij in een mui terecht is gekomen en er niet meer uitkwam. Hoe hij 5 kwartier in het zeewater heeft lopen ploeteren. Hoe veel geluk hij heeft gehad om dit te hebben kunnen overleven en het nu te kunnen vertellen. Hij is gered door de KNRM van Terschelling; een andere mevrouw is verdronken die dag. 

De wekker gaat om 7.00 uur. Als je het zou horen waaien zoals ik dat deed, zou je je weer lekker omdraaien. We vragen ons nog even goed af of wel gaan met windkracht 5/6. We nemen de gok en om 9.00 gooien we de touwen los.

Zeegat bij Vlieland

Het is grijs buiten en de regenbuien vliegen voorbij. We doen 2 riffen in het grootzeil en we hebben de fok erbij. Als we het zeegat van Vlieland door zijn, zeilen we verder hogerwal onder Terschelling door. De wind is harder dan voorspeld, zoals de hele vakantie. Er zijn meer zeiltjes te zien. We zeilen op de stoom mee tot aan het wantij. Dit is een ondiep stuk waar twee vloedstromen bij elkaar komen.

Lekker zeilen

We moeten een paar keer overstag om de boeien te halen. Het is hier smal en met deze harde wind is het onverstandig om af te snijden. Als we bij een overstag een beetje uit de bocht vliegen, knallen we op een zandplaat met 20 knopen wind. We halen het zwaard omhoog en het roer. De fok rollen we in. We komen weer los en zeilen verder op grootzeil.

Verderop gebeurt het weer, we zijn nu in het Oosterom. We lopen vast op een zandplaat. We laten het grootzeil zakken en proberen nog met motor van de plaat af te komen. Verderop zie ik nog een paar rode boeien plat liggen. We zijn te vroeg in het tij. Er staat te weinig water om nog verder te zeilen. We gooien het anker uit en gaan een uurtje koffie drinken.

Na enige tijd komt er een garnalenvisser voorbij. Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe hij over het wantij komt. We zitten allebei vanuit de kuip nieuwsgierig te kijken. Ook hij blijft steken en na wat bruut geweld met de motor komt hij los. Wij wachten nog even en als er genoeg water onder de boot staat gaan wij ook. Het laatste stuk bij Ameland hebben we nog mooi kunnen zeilen in de zon. Dit was ook wel even nodig om ons dagje weer goed te maken. Het was misschien een kleine misdenker van ons om met windkracht 6 over het wad te gaan zeilen.

Deze zeereis was heel leerzaam voor ons. Zoals je kunt lezen tot op de laatste dag. We hebben vele lange stukken gezeild ook onder heftige weersomstandigheden. Droog vallen op een rotsachtige plek, die voor ons onbekend was. Veel met de windvaan gezeild. Getijen van 8 meter meegemaakt en stroomrafelingen.

Het is morgen om 18.00 uur hoogwater Schier, dan zullen we hopelijk weer veilig terug zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical