Graciosa

Afscheid van de Azoren

De Zeevalk is, mede op aanraden van vele andere zeilers, aangekomen op Graciosa, het meest noordelijke en minst toeristische eiland van de Azoren. We naderen een klein vissershaventje bij het plaatsje Sao Mateus Praia. De ingang is smal en er is weinig ruimte om te manoeuvreren. We zien een ligplaatsje tegen een andere zeilboot aan. Het is een jong stel uit Duitsland, dat net hun hele boot versierd heeft met gewassen was. Ze liggen hier al een week en hebben nog geen commentaar van de vissers gekregen. De zeilboten worden hier gedoogd. Lig je in de weg, dan sturen ze je vanzelf weg. De locals en de vissers vinden het ook wel grappig dat er, weggestopt in een hoekje van hun haven vlak bij de rotsen, een paar vreemde boten liggen. We kunnen nergens liggeld betalen (ook niet als we aandringen), dus we zijn geld aan het verdienen. Wel is het verstandig om je gelijk aan te melden bij de GNR voor de formaliteiten. De vissershaven is een heerlijke plek om te liggen. We hebben uitzicht op de haveningang, de vissersboten, het stadje en op de imposante Caldeira de Graciosa. 

We passen er net bij!

Het stadje/dorpje is knus en gezellig. Het telt twee dorpscafé’s en één local restaurant. Meer hebben we ook niet nodig! We zien de dorpsbewoners elke dag op dezelfde plek zitten. In het begin kijken ze ons een beetje wantrouwig aan, maar als we hun gewoontes volgen, horen we bij de groep. We groeten de heren, die altijd op een rijtje en uit de zon zitten, met “Bom Dia”; ze groeten ons met een glimlach terug. De sportievere bewoners lopen elke morgen op hun badslippers met een handdoekje naar het mooie witte zandstrand. Ze voeren hun ochtendritueel uit en trekken een paar baantjes in de rustige baai. Anderen (de badgasten) liggen heerlijk in de zon. São Mateus wordt ook wel Vila da Praia genoemd, het strandstadje. 

Het dorpje São Mateus


Graciosa is een eiland van stilte en rust. Hier geen massatoerisme, trouwens nergens op de Azoren, maar hier is het nóg rustiger. Het eiland wordt ook wel 'het witte eiland' genoemd door de witte stenen, witte bergen en witte klei. Tijdens onze wandelingen zien we vele kleine gehuchtjes, niet meer dan een straat met aan weerszijden een paar huizen. Dit eiland oogt wel wat rommeliger dan de andere eilanden die we hebben gezien.


Gehuchtjes

Ons plan is om vanuit Graciosa aan de tocht over de oceaan naar Brest te beginnen. We kijken elke dag naar de weerberichten. Het is mooi zomerweer in Nederland en vooral in Ierland en Engeland. Het hogedrukgebied veroorzaakt echter noordoostenwinden op een groot deel van onze route, met name in de aanloop naar het Kanaal. Kortom, het is wachten op een geschikter weervenster. Nou, dat komt goed uit! We waren al bang dat we na aankomst op Graciosa direct zouden moeten vertrekken. Nu hebben we de tijd al wandelend het hele eiland te verkennen. 

Caldeira da Graciosa en de grot Maria Encantada


We beklimmen De Caldeira da Graciosa, een toonaangevend element in het landschap van het eiland. Deze krater met haar enorme afmetingen en grote schoonheid wordt gezien als Regionaal Natuurmonument en omvat de grotten Furna da Maria Encantada en Furna do Enxofre, heiligdommen van Moeder Natuur. Als je in de krater loopt, is het net of je in de baarmoeder van de aarde loopt. Zo rustig, vreedzaam en stil. We bezoeken de hoofdstad van het eiland, het gezellige Santa Cruz dat aanvoelt als een dorp. Alle straten komen uit op het centrale plein waar het heerlijk zitten is. De mooie oude bomen, Araucarias, geven schaduw. 

Santa Cruz

Uitgezwaaid door de meiden van Wings

Na bijna twee weken gooien we de trossen los. We worden uitgezwaaid door de meiden van zeilboot de Wings, die een week lang onze buren geweest zijn. Ik heb nog wat verse groentes kunnen vinden en verder proberen we de vele blikken op te maken. Change of plan: we gaan naar A Coruna in plaats van naar Brest. Op deze manier knippen we de tocht naar Bretagne op in twee etappes en proberen we het risico op plotseling slecht weer te verkleinen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons plan

De trossen zijn los!

Retteketet neemt sabbatical